HollandaManset

CDA wil niet celstraffen en boetes snel laten vervallen

Tweede Kamerlid Peter Oskam (CDA) gaat woensdag in het Kamerdebat over de begroting van Veiligheid en Justitie voorstellen dat de termijn waarna boetes en straffen verlopen, fors wordt verlengd. Jaarlijks worden veel geldboetes niet geïnd en taakstraffen en celstraffen niet uitgevoerd. Na een bepaalde termijn verlopen ze.

De verlenging zal er volgens Oskam toe leiden dat minder mensen hun straf ontlopen. ,,De geloofwaardigheid van de rechtstaat staat op het spel als straffen niet worden uitgevoerd, ook al is het maar een korte straf”, stelt hij.

Op dit moment worden volgens hem 12.000 opgelegde vrijheidsstraffen niet uitgevoerd. Dat komt onder meer omdat mensen onvindbaar zijn voor justitie.

In 2014 verliepen ruim 1200 celstraffen door de wettelijke verjaringstermijn die er staat voor de tenuitvoerlegging. Dat betekent dat de straf in feite vervalt omdat deze niet tijdig wordt uitgevoerd. Dat gold ook voor ruim 15.000 geldboetes.

Er bestaan verschillende termijnen waarna straffen vervallen. Het CDA wil al die termijnen flink opschroeven. Tegelijk moeten politie en justitie er meer werk van maken om mensen op te sporen die hun straf nog niet hebben uitgezeten.

Reklam

 

 

Daha Fazla Göster

Mahmut Erozturk

Guncel haber Genel yayin yonetmeni

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu