HollandaManset

İntegratie

İntegratie. Wat betekent dat woord eigenlijk? Wie moet waar binnen integreren? Wethouder Schneider (LR, integratie) vindt dat de migranten Nederlandse normen en waarden moeten adapteren. Maar  wat bedoelt hij precies met dé Nederlandse normen en waarden?

Volgens de dikke Van Dale is de betekenis van integratie: ‘het maken van of opnemen in een groter geheel’. 

In 2003 stelde de Tweede Kamer de commissie-Blok in. Deze commissie zou het integratiebeleid van de afgelopen dertig jaar in kaart brengen en adviezen geven over het in de toekomst te voeren beleid. De commissie concludeerde dat de integratie grotendeels geslaagd was, maar niet dankzij het overheidsbeleid.

In 2003 werd dus al geconcludeerd dat de integratie in Nederland geslaagd was. Waarom heeft Rotterdam dan nog een integratienota nodig. Een nota waarin staat dat alle Rotterdammers de Nederlandse taal moeten leren. Wanneer zij dat niet doen dan kunnen zij bijvoorbeeld worden gekort op hun uitkering. Dit betekent dat mensen die niet afhankelijk zijn van een uitkering de Nederlandse taal blijkbaar niet hoeven te leren spreken.

Is taal niet voor iedereen belangrijk? En wanneer je hierop bevestigend antwoordt, moeten er ook middelen beschikbaar gesteld worden om het leren van de taal mogelijk te maken. Taal is namelijk van cruciaal belang.

Reklam

Zonder taal kan je namelijk niet je kinderen opvoeden, geen goede baan vinden. Kortom, taal is de sleutel tot de samenleving. Dus wie zich in Nederland wil vestigen moet wat mij betreft de taal leren. Ook de mensen die geen uitkering krijgen.

Een ander probleem is dat we kampen met een discriminatie op de arbeidsmarkt. Een getinte jongen is drie keer vaker werkloos dan zijn autochtone leeftijdsgenoot. Hieruit blijkt dat we nog heel veel werk moeten verzetten om dit gelijk te trekken. Wij moeten de feiten benoemen en ons er niet achter verschuilen. Actie ondernemen, in plaats van niets doen. Het gat tussen arm en rijk, tussen wit en zwart, tussen werkenden en werklozen, moet gedicht worden. De Nederlandse waarden en normen zijn ook mijn waarden en normen. De Nederlandse waarden en normen zijn volgens mij universeel: de waarden en normen van alle mensen in de wereld.

Graag sluit ik af met een Turks spreekwoord: ‘als je lacht krijg je een lach terug!’ Nederland is van ons allen, laten wij dit mooie land nog mooier maken!

Daha Fazla Göster

Mahmut Erozturk

Guncel haber Genel yayin yonetmeni

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu