EkonomiHollandaMansetNL-Nieuws

Nieuwe en gewijzigde regels in 2016

Het inkomen voor uw voorschot in 2016
U vindt het inkomen waarmee uw toeslag voor 2016 is berekend in Mijn toeslagen. Het is belangrijk dat u het meteen aan ons doorgeeft als u in 2016 een hoger of lager inkomen verwacht. Want alleen u weet hoe hoog uw inkomen zal zijn in 2016.

Berekening van uw voorschot
We berekenen het voorschot van uw toeslagen met een geschat jaarinkomen over 2016. Er zijn 2 situaties mogelijk:
We gebruiken het inkomen dat u aan ons hebt doorgegeven bij uw aanvraag of wijziging. Dit is hetzelfde inkomen waarmee uw voorschot over 2015 is berekend.
We gebruiken een ander inkomen. Bijvoorbeeld het inkomen van uw belastingaangifte over 2014. Of van uw voorlopige aanslag over 2015.
Het is nieuw dat we een ander inkomen gebruiken. We doen dat bij iets meer dan de helft van de mensen die toeslag krijgen.

Waarom doen we dit?
Vaak blijkt na afloop van het jaar dat het geschatte jaarinkomen te hoog of te laag was. Daarom gebruiken we bij de meeste mensen een ander inkomen voor het voorschot in 2016 dan in 2015. Wij verwachten dat de hoogte van uw voorschot in 2016 hierdoor beter wordt. Dus dat u niet te veel, maar ook niet te weinig voorschot krijgt.

Kijk hoeveel toeslag u krijgt
De berekening van uw voorschot voor 2016 staat uiterlijk 15 december in Mijn toeslagen en in uw Berichtenbox op MijnOverheid.

Mijn toeslag wordt hoger
De meeste mensen ontvangen meer toeslag in 2016. Hebben wij voor uw berekening in 2016 een lager inkomen gebruikt dan in 2015? Dan kan uw toeslag in 2016 nog hoger worden.
Mijn toeslag wordt lager, hoe kan dat?
Dan hebben wij voor de berekening een hoger inkomen gebruikt dan bij de berekening van uw voorschot in 2015. Uw toeslag over 2016 wordt hierdoor lager.

Reklam

Ook voor u meer toeslag?
Kinderopvangtoeslag en zorgtoeslag gaan voor iedereen omhoog. Iedereen krijgt iets meer kind gebonden budget. Huurtoeslag blijft gelijk.

Kinderopvangtoeslag
Voor het 1e en 2e kind krijgt u in 2016 meer toeslag. Het 1e kind is het kind dat de meeste uren naar de opvang gaat. Dit hoeft dus niet uw oudste kind te zijn.

Zorgtoeslag
De zorgtoeslag gaat omhoog.

Kindgebonden budget
Iedereen krijgt iets meer kindgebonden budget. Hebt u 2 of meer kinderen? Dan krijgt u in 2016 nog meer kindgebonden budget.
Hoeveel krijg ik in 2016?
In Mijn toeslagen ziet u hoeveel u krijgt.
Uw berekeningen ontvangt u niet meer op papier
U krijgt voortaan alle berekeningen van uw toeslagen alleen digitaal. Als eerste uw berekening over 2016. Die staat uiterlijk 15 december in Mijn toeslagen.
U krijgt de berekeningen ook in uw Berichtenbox op MijnOverheid. Hebt u uw Berichtenbox nog niet geactiveerd? Kijk bij digitale post hoe u dit kunt doen.
Andere berichten over uw toeslagen blijft u op papier ontvangen.

Nieuwe uitzonderingssituaties voor toeslagpartners
Er zijn 2 nieuwe situaties waarin u ons kunt vragen om iemand niet aan te merken als uw toeslagpartner.
Hoeveel vermogen mag ik hebben voor toeslagen?
Om in aanmerking te komen voor toeslag, mag uw vermogen in 2016 hoger zijn dan vorig jaar. Maar de extra vrijstelling voor het vermogen van ouderen vervalt.

Wijzigingen zorgtoeslag
De maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden stijgt komend jaar met € 58 tot
€ 992. De maximale zorgtoeslag voor partners stijgt met € 114 naar
€ 1905.

Veranderingen motorrijtuigenbelasting
Heeft u een hybride auto? Of een auto met een lage CO2-uitstoot van 1 tot en met 50 gram per kilometer? Dan betaalt u vanaf 1 januari 2016 de helft van het normale tarief van de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting). Heeft u een elektrische auto? Dan betaalt u vanaf 2016 geen motorrijtuigenbelasting meer.

Crowdfunding wordt eenvoudiger
Het wordt eenvoudiger om financiering te verkrijgen via crowdfunding. Dit is rechtstreekse (online) financiering van ondernemingen door het publiek. Zo kunnen geldgevers straks meer investeren of uitlenen.

Vanaf 2016 krijgt u geen gratis plastic tas meer in een winkel. Verder gaat in 2016 de kinderbijslag omhoog en kunt u subsidie aanvragen om een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel te (laten) plaatsen. Dit zijn enkele wijzigingen in de wetten en regels van de Rijksoverheid per 1 januari 2016.

Daha Fazla Göster

Mahmut Erozturk

Guncel haber Genel yayin yonetmeni

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu