HollandaManset

Vrijwilligers

Vrijwilligers zijn het cement in onze samenleving. Ik kan me niet eens voorstellen hoe onze stad eruit zou zien en waar we zouden zijn zonder onze vrijwilligers. Ze zijn overal.

Maar wat is eigenlijk een vrijwilliger? Letterlijk is een vrijwilliger iemand die iets uit vrije wil doet. Dat wil zeggen dat vrijwilligerswerk onbetaald is, iets dat je uit liefdadigheid doet.

Hoeveel vrijwilligers Nederland heeft is onduidelijk. Exacte gegevens over het aantal vrijwilligers in Nederland zijn lastig te geven omdat de cijfers per onderzoek wisselen, afhankelijk van de vraagstelling en timing van het onderzoek. Uit het tweejaarlijks onderzoek Geven in Nederland 2015 blijkt dat in 2014, 37% van de Nederlanders minstens één keer per jaar vrijwilligerswerk deed voor een maatschappelijke organisatie (R. Bekkers & T Schuyt  & B. Gouwenberg, GIN 2015). In 2015 berekent het CBS dat 49% van de Nederlanders minimaal een keer per jaar vrijwilligerswerk verricht. Feit is dat ongeveer een derde van onze samenleving vrijwilligerswerk verricht.

En wij hebben hen nodig. Zonder hen kunnen we niet. Als ik naar ons gebied Charlois kijk, zie ik dat zij heel belangrijke taken verrichten die cruciaal zijn voor Charlois. Je komt deze helden niet alleen tegen in een bestuur van een buurtvereniging, of als vrijwilliger bij een ouderencomplex, maar soms helpen ze ook als ervaringsdeskundige bij een hulpverleningsinstantie. Kortom, hun buitengewoon waardevolle werk verdient onze steun.

Wat ik gaandeweg ontdekt heb is ook dat vrijwilligerswerk geen vrijblijvend werk is. Als je begint, maak je het ook af. Organisaties en bewoners rekenen op jou. Vrijwilligers nemen dan ook de verantwoordelijkheid om aanwezig te zijn en om de klus te klaren. Er wordt op je gerekend. Zoals op de vrijwilliger die dagelijks de speeltuin opent: ouders met kinderen moeten er van uit kunnen gaan dat de speeltuin op het geplande tijdstip open gaat, zodat zij daar hun kinderen kunnen laten spelen.

Reklam

Wat soms nog mist is waardering voor onze vrijwilligers en het prachtige werk dat zij doen. Dat is voor iedereen even belangrijk, de waarde van vrijwilligerswerk moet wat mij betreft ook worden overgebracht aan nieuwe Nederlanders. Vrijwilligers maken immers een belangrijk deel uit van onze manier van samenleven.

Om een lang verhaal kort te maken: veel dank aan hen en waardering voor hun inzet en het onbetaalbare werk dat zij verrichten.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu