DergimizMansetNL-Nieuws

Zo gezegd, zo gedaan!..

Ik ben kennelijk een belangrijk iemand….) was ik nog niet bereid om mijn vaste baan bij de gemeente als ambtenaar op te zeggen. Maar dat veranderde toen mijn afdelingshoofd mij een baan terug garantie gaf en mijn vrouw mij stimuleerde door te zeggen: “Je wilde altijd verder studeren in Nederland! Dit is je kans: probeer het maar”.

Toen mijn vriend Erol mij had voorgesteld een stuk te schrijven ten behoeve van een nieuwe te publiceren blad, dacht ik in eerste instantie dat ik daar geen innerlijke motivatie en kracht voor had.
Nadenkend over de gesprekken die ik voerde met Christiaan, een collega van me en tevens een schrijver van een boek, en andere vrienden en kennissen werd ik enthousiaster en kreeg ik steeds meer zin om mijn ervaringen en know how o.a. over de politie met het publiek te delen. Mijn vrienden en kennissen vinden namelijk als zij naar mijn verhalen, gebaseerd op realtime gebeurtenissen en mijn manier van denken over de functie van de politie in de Nederlandse samenleving luisteren, dat ik met die kennis en ervaringen iets moet doen. Na er goed over nagedacht te hebben, vond ik het eigenlijk ook wel een goed idee.
Ik ga terug naar verleden, naar het moment dat ik in aanraking kwam met een mogelijkheid voor een baan bij de politie.
Ongeveer 30 jaar geleden, toen ik bij de gemeente Rotterdam bij de afdeling landmeten werkzaam was, werd ik benaderd door medewerkers van de afdeling Werving en Selectie van de politie Rotterdam Rijnmond. Zij overhandigden mij een cassettebandje waarin mensen van allochtone afkomst opgeroepen werden te solliciteren naar een baan bij de politie. Ze vroegen mij daaraan mee te doen in verband met het feit dat zij specifiek opzoek waren naar allochtone kandidaten met een hogere opleiding. Dit was, zoals ik het later zou horen en ook begrijpen, allemaal naar aanleiding van het landelijk project ‘Positieve Actie Plan Politie en Allochtonen’. Dit plan was in het kader van de Minderhedennota 1983 in het leven geroepen, onder andere ivm rellen in London tussen de politie en minderheden. “De politie moest zoveel mogelijk een afspiegeling zijn van de samenstelling van bevolking, zodat de informatie positie van de politie werd verbeterd en de legitimiteit van het optreden van de politie in multi culturele wijken werd gewaarborgd”, luidde het plan. Door het aantrekken van andersdenkenden en allochtonen kon dit gerealiseerd worden. Tal van anderen en ook ikzelf werden dus om deze redenen benaderd voor een baan bij de politie.
Aangezien ik hoger opgeleid was in mijn land van herkomst (hierover later meer) was ik bij uitsteek een goede kandidaat, die mogelijk een kans maakte bij een baan bij de politie, mits ik geschikt bevonden zou worden, zeiden ze.
Aanvankelijk vond ik het eng. Als zoon van een oud politieman in Turkije en als een jonge linkse rebel had ik een negatieve beeldvorming over het politieapparaat; dat vertelde ik ook aan hen, maar ze legden mij uit dat de politie in Nederland anders functioneerde en dat het een poging waard was om mee te doen met de selectieprocedure. “Als het mij niet zou bevallen kon ik me altijd terugtrekken”, zeiden zij met overtuiging.
Ondanks het feit dat ik warm werd van die uitleg en de aandacht die ik kreeg (het is altijd leuk gevraagd te worden voor iets: ineens denk je: wow! Ik ben kennelijk een belangrijk iemand….) was ik nog niet bereid om mijn vaste baan bij de gemeente als ambtenaar op te zeggen. Maar dat veranderde toen mijn afdelingshoofd mij een baan terug garantie gaf en mijn vrouw mij stimuleerde door te zeggen: “Je wilde altijd verder studeren in Nederland! Dit is je kans: probeer het maar”.

En dus zei ik ja en daar ging ik!! Na een sport/intelligentie/psychologische test hoorde ik dat ik was aangenomen en me kon aanmelden bij de Politie Academie in Apeldoorn voor de inspecteur opleiding. Zo gezegd, zo gedaan! Niets vermoedend van de beerput waarin ik terecht zou komen….

Daha Fazla Göster

Mahmut Erozturk

Guncel haber Genel yayin yonetmeni

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu